Veelgestelde Vragen
Heb je een vraag? Neem de vragen hieronder even door,
Mogelijk staat jouw vraag er ook tussen
Hoe passeren we de haven van Oostende?
Normaal varen we er omheen. Het is een relatief kleine haven waar je vrij makkelijk om heen kan varen. Er zal een boot van de organisatie in de buurt zijn om de veiligheid te garanderen. We adviseren wel om er ruim genoeg om heen te gaan. Indien het MRCC (Maritime Rescue Coordination Centre) ons door omstandigheden uiteindelijk geen toestemming heeft zullen we hier een bus voorzien. Houd goed afstand en ga erna niet meteen achter de muur varen eenmaal je voorbij de haven bent, hier is de wind vaak slecht.
Hoe passeren we de pier van Nieuwpoort en Blankenberge?
We varen hier ruim om heen. Houd goed afstand en ga erna niet meteen achter de pier varen, hier is de wind vaak slecht.
Hoe passeren we de haven van Zeebrugge?
De muur van Zeebrugge loopt ongeveer 1,5 km de zee in en Zeebrugge is een zeer drukke zeehaven. We hebben geen toestemming om er rond te varen. Het zou te gevaarlijk zijn. Alle deelnemers gaan voor de muur van Zeebrugge aan de Icarus Kiteclub uit het water. Na de lunch zal een bus ons voeren naar de Anemos Surfclub in Knokke-Heist waar we het laatste stuk van de tocht richting Cadzand verder zetten.
Langs de route vind je op sommige stukken golfbrekers, paaltjes en ander obstakels. Staan deze aangegeven?
Deze staan niet aangegeven door de organisatie. Kijk goed uit en let goed op.
Welke ondersteuning is voorzien tijdens de tocht?
-
Dunes to Sand is een self supporting downwinder, maar we voorzien de nodige support op het water en aan land voor de deelnemers. De route is opgedeeld in 3 delen. Aan het eind van ieder deel is een checkpoint waar je je moet aanmelden.
-
Deelnemers varen in buddyparen en zijn verplicht allemaal een smartphone bij zich te hebben in waterdichte hoes.
-
Op het strand rijdt de organisatie (op stukken waar dit is toegestaan) in 4x4 terreinwagens. We hebben 3 wagens die de tocht volgen. In elke wagen is een EHBO kit voorzien.
-
Het MRCC (Maritime Rescue Coordination Centre) samen met de Belgische Kustwacht en de reddingsdiensten staan standby om snel te kunnen reageren indien een noodgeval zich voordoet. Bij een noodgeval op het water bel je best onmiddellijk het MRCC +32 59 70 10 00. Bij een noodgeval aan land gelieve onmiddellijk 112 te bellen.
Kan ik mij ook alleen inschrijven?
Ja, maar voor je op het water gaat in Bray-Dunes is het wel verplicht om af te spreken met een buddy.
Wat gebeurt er als ik geblesseerd raak of mijn materiaal kapot gaat en ik niet verder kan?
Je hebt een telefoon bij je zodat je altijd iemand kan bellen. Verwittig zo snel mogelijk de organisatie en we proberen een oplossing te zoeken. Je kan bij materiaal pech naar het dichtstbijzijnde checkpoint gaan of vragen aan 1 van de passerende 4x4's van de organisatie om te kijken of je het kan repareren. Wanneer je niet verder kan is voor jou de tocht voorbij en zal je moeten wachten op 1 van de vrijwilligers die jou mee kan nemen naar Knokke / Cadzand / Brugge of zelf een oplossing zoeken. Meld je ten alle tijden af bij de organisatie. Heb je een blessure waarmee je niet verder kan, zorg dan dat iemand je op komt halen en laat je terug brengen naar jouw auto of naar huis. Bij zware blessure raadpleeg je natuurlijk een arts.
Het windraam is redelijk ruim en ik weet nu al dat ik niet alle dagen kan binnen de aangegeven periode. Wat gebeurt er als het toch toevallig op een dag valt wanneer ik niet kan?
Dat is super jammer, maar het evenement gaat door. Je inschrijving is niet mee te nemen naar een volgende editie. Dit is helaas het risico van dit type kitesurf evenement. We hebben een beperkt aantal plaatsen en geven geen inschrijfgeld (vaste kosten voor het evenement) of giften (gaat rechtstreeks naar de het goede doel) terug.
Wat voor materiaal raden jullie aan?
Je materiaal mag niet ouder zijn dan het jaar 2018. Het belangrijkste is dat jouw materiaal op voorhand gecontroleerd en in goede staat is. Materiaalpech is de meest voorkomende reden van uitvallers. Je mag op een twintip of een directional. Je mag niet op een foil. Elke deelnemer mag maximum 2 zeilen en 1 plank meenemen naar het evenement.
Hoeveel wind hebben we ongeveer nodig?
16-25 knopen
Hoever van te voren wordt de datum van de tocht vastgelegd?
5 dagen vooraf zetten we het evenement op "Stand-By". Er komt dan een heads-up via email en in onze WhatsApp groep (deze maken we aan in de loop van de maand Augustus") dat Dunes To Sand eventueel plaats zou kunnen vinden. 2 dagen voor deze datum komt er een definitieve "Go" of een "No Go".
Wat gebeurt er als het evenement niet in het windraam kan plaatsvinden?
Indien het evenement niet in het windraam kan plaatsvinden dan proberen we volgend jaar nog eens opnieuw. Je inschrijving en sponsorbijdrage blijven in dat geval geldig.
Hoelang duurt de tocht?
Reken erop dat je bijna heel de dag aan het kiten bent (alles samen een kleine 5u op het water). De start is om 9u00 uur in Bray Dunes en we verachten rond 17u00 aan te komen in Cadzand. De bus gaat om 18u30 terug voor de mensen van wie de wagen in Bray-Dunes staat.
Gaan er boten mee op het water?
Er gaat sowieso 1 boot mee op hat water en we voorzien een extra boot aan de haven van Oostende. Gezien we vragen niet te ver in zee te kiten en we sowieso enkel met aanlandige wind het water op gaan is de belangrijkste vorm van support voorzien op het land. We zullen verschillende wagens hebben die de deelnemers mee volgen aan land. Waar mogelijk en waar we een vergunning hebben verkregen zullen deze voertuigen langs de waterlijn de deelnemers volgen. Daarnaast zijn alle kitesurfclubs van België op de hoogte van het evenement en hebben we ze gevraagd ook een oogje mee in het zeil te houden.
Hoeveel kite ervaring moet ik hebben?
• Je moet goed kunnen varen
• Je hebt ervaring met de omstandigheden op de Noordzee
• Je moet al een keer een downwinder van ongeveer 30km hebben afgelegd
• Je kan jezelf en anderen redden
• Je bent zelfverzekerd over je kiteskills en dit is ook terecht
• Je bent zeker over de staat van je kiteset
Het inschrijfgeld is 150 euro, wat krijg ik hiervoor terug?
• Een Lycra
• Ontbijt bij de start
• Lunch (incl drank)
• Tussendoortjes
• Hapje en drankje op het einde
• Onbeperkt water tijdens de tocht
• Medaille
• Shuttle tussen Zeebrugge en Anemos Surfclub
• Vervoer naar Knokke en Brugge
• Begeleiding tijdens de tocht
• Onvergetelijke ervaring
Het richtbedrag van de gift is 200 euro, wat wordt hiermee gedaan?
De organisatie dekt de kosten van het evenement met het inschrijfgeld. Het bedrag dat de deelnemers aanbrengen als gift wordt gestort op een rekening van de Koning Boudewijnstichting zodat het volledige bedrag terecht komt bij het Zeepreventorium. De Koning Boudewijnstichting zorgt ook voor het verschaffen van de fiscale attesten indien de gift meer dan €40 bedraagt.
Worden er tijdens de dag ook foto’s genomen?
Ja, zowel foto als video. Je mag zelf ook een GoPro mee nemen als je wil. Wel op eigen risico. Je gemaakte beelden mag je met WeTransfer mailen naar info@dunestosand.be sturen. Wie weet zien we jouw beelden terug in de volgende aftermovie!
Kan het zo zijn dat we van Cadzand naar Bray-Dunes varen?
Neen